Alegerea covorului pentru camerele locuintei tale nu este nicidecum o operatiune banala, care poate fi indeplinita in cinci minute. Daca iti doresti incaperi spectaculoase, dar si confortabile, atunci trebuie sa fii foarte bine informat cand pornesti la ”vanatoare” de covoare. Nu pleca de acasa, fara sa ai o imagine clara a ceea ce iti doresti! Nu te lasa in seama inspiratiei de moment, deoarece un covor are puterea de a transforma in cateva secunde, o incapere moderna intr-una cu aspect prafuit sau o camera anosta intr-una fermecatoare.
Nu uita de dimensiuni si forme
Nu confunda covorul cu mocheta! Aceasta are un predominant rol functional, pe cand cel din urma are si un accentuat rol estetic, fiind utilizat pentru a pune in valoare anumite piese de mobilier sau diferite zone ale unei incaperi. Covoarele din perete in perete nu sunt doar iesite din moda, dar sunt si foarte greu de intretinut si curatat.
Daca iti doresti incaperi aerisite, opteaza pentru covoare de dimensiuni mici, amplasate in locuri unde prezenta lor necesara: langa patul din dormitor, in fata usii principale din hol, in zona masutei de cafea sau a locului de luat masa. Covoarele Nepal sunt produsul de care ai nevoie pentru acest stil de amenajare al spatiului de locuit.
In camera de zi poti opta pentru un covor mai mare, care sa acopere cam jumatate din suprafata pardoselii. Acesta poate fi amplasat sub masuta de cafea, incadrata de canapea si fotolii. Vei stii ca ai ales covorul de dimensiune optima, daca atunci cand stai pe canapea, picioarele tale nu ating suprafata rece a parchetului sau a gresiei. Evita covoarele mult prea mari, deoarece vei sfarsi prin a le ascunde sub diverse piese de mobilier, irosind in acest fel banii si alterand armonia incaperii.
Poti delimita foarte usor locul de luat masa cu ajutorul unui covor deosebit. Dimensiunile acestuia depind de cele ale mesei. Masoara cu atentie lungimea mesei si mai adauga 1,80 metri. Toate scaunele trebuie sa aiba cele patru picioare pe covor, chiar si atunci cand sunt trase.
Nu ai nevoie de un covor de dimensiuni gigantice in dormitor, deoarece o mare parte din el va ajunge fix sub pat si iti va da multa bataie de cap atunci cand faci curatenie. Poti amplasa covoare in zona patului si a dulapului, in rest lasa pardoseala libera.
Holul de la intrare este probabil cea mai intens circulata zona a casei si care evident se umple de praf in cel mult doua zile, in cazul fericit in care afara nu ploua. Alege covoare de mici dimensiuni, asternute la o distanta potrivita fata de usa de la intrare. Foloseste antiderapantul pentru covor, deoarece in aceasta zona se pot produce o serie de accidente casnice.
Sa nu uitam de forma! Camerele patrate sunt cel mai bine puse in evidenta de covoare rotunde, precum Marquis sau patrate, din categoria Appolo. Nu decora o incapere dreptunghiulara cu un covor oval, ci cu unul avand aceeasi forma cu incaperea si orientat pe aceeasi directie.
Acorda importanta texturii
Nu trece cu vederea textura, atunci cand iti alegi covorul pentru oricare din camerele locuintei tale. In dormitor alege covoare ”pufoase” sau ”zbarlite”, cum este Shaggy Funky, care sa imprime incaperii o atmosfera calda si reconfortanta. Daca doresti un decor de tip scandinav poti opta pentru covorul Norway din impletituri de lana colorata. Fibrele acrilice isi gasesc si ele loc in orice tip de decor.
Nu fa compromisuri atunci cand vine vorba de camera de zi! Canapeaua de piele se potriveste perfect cu un covor pufos, iar sisa-ul este perfect daca ai piese de mobilier imbracate in catifea. Achizitioneaza covoare cu textura de tip frisee (fir scurt) pentru hol si living deoarece sunt foarte usor de intretinut.
Daca ai animale de companie sau copii mici nu alege covoare din matase sau din viscoza, in ciuda aspectului chic pe care il dau incaperilor. Curatarea acestor materiale este un proces anevoios, asa ca, pana mai cresc cei mici, opteaza pentru un covor din iuta sau din iarba de mare.
Covoare care aduc un strop de culoare
Un covor de dimensiuni nepotrivite mai poate fi trecut cu vederea, dar unul hidos va fi cu siguranta remarcat, desi nu asa cum iti doresti tu.
Alege un covor uni, pentru incaperile cu multe elemente decorative sau cu peretii acoperiti de tapet cu diverse motive. O camera simpla poate fi insa evidentiata de un covor cu un model extravagant sau cu marginile decupate in unul din colturi. Formele geometrice si cele abstracte se incadreaza mult mai bine intr-un decor minimalist, iar cele florale intr-unul romantic sau de inspiratie baroca.
In living, opteaza pentru un covor a carui culoare este in contrast puternic cu cel al canapelei si al draperiilor. Nuantele puternice sunt alegerea potrivita, cand ai de gand sa acoperi o mare parte a pardoselii. Daca iti doresti un covor multicolor sau cu imprimeu, ai grija sa existe o corespondenta intre culoarea dominanta, canapea si fotolii.
Camerele spatioase si luminoase, dar si camera copiilor au nevoie de o pardoseala decorata in tonuri de albastru, maro sau verde. Cei mici se vor juca cu multa placere pe un covor Move, datorita designul si nunatelor atractive. Evita culorile tari pentru covoarele destinate camerelor de mici dimensiuni. Bej-ul sau crem-ul in schimb, creeaza iluzia unui spatiu mult mai mare.
Aloca-ti timp pentru a gasi cele mai potrivite covoare pentru camerele tale. Nu uita: pardoseala este al cincilea perete al unei camere, avand puterea de a influenta intreaga atmosfera a unei incaperi.
Lasa un comentariu
Trebuie safi logat pentru a posta un comentariu.