Culoarea este un instrument foarte puternic în design. Dar poate fi și una debilitantă, dacă nu ești sigur de ce culori care îți plac și ce funcționează cel mai bine în spațiul tău. Sau poate te îngrijorează folosirea unor culori mai îndrăznețe, care îți pot da bătăi de cap.
Vestea bună este că aceasta este o dilemă de design foarte obișnuită și câteva trucuri simple folosite de designerii de interior te pot ajuta să îmbrățișezi culorile atât în interiorul cât și în exteriorul zonei tale de confort. Pregătește-te pentru a-ți colora lumea!
Dacă nu ai (încă) curajul să folosești culori îndrăznețe, începe cu nuanțe subtile și mici detalii
Culoarea poate fi înfricoșătoare pentru o mulțime de oameni, mai ales când vine vorba de casele lor. Asta deoarece alegerea unei culori pentru pereții sau pentru o canapea necesită să investești în acea nuanță și să trăiești cu ea zi și zi.
Decorarea casei poate fi costisitoare și poate dura mult timp, însă culoarea însăși nu trebuie să fie drastică pentru a fi de impact. Chiar și cele mai puternice nuanțe pot fi subtile, dacă sunt folosite în mod corect. De exemplu, cele roșii sau gri pot fi considerate ca neutre, dar sunt mult mai interesante și creează o atmosferă mai caldă decât albul puternic.
Un alt mod de a face un pas pentru a folosi mai multă culoare este folosind accente decorative colorate – accesorii, obiecte de artă, perne, covoare. Dacă nu ești sigur ce fel de culori vrei să alegi, caută inspirație chiar în dulap. Sansele sunt ca nuanțele pe care le porți să fie și cele în jurul cărora te simți cel mai confortabil.
Albul este o culoare care nu trebuie să se simtă steril
Albul a avut un rol important în designul interior în ultimii ani. Este, într-adevăr, o bază potrivită pentru culori, textile și accesorii. Dar pentru cei care nu îmbrățișează culoarea în casele lor, albul poate fi puțin lipsit de viață în cazul în care nu este combinat cu alte tonuri.
Interioarele albe au nevoie de o varietate de contraste și texturi pentru a le împiedica să pară sterile. Jocul cu nuanțe de alb, bej și gri, amestecate cu textilele cu blănuri faux, țesăturile naturale, catifeaua bogată va garanta că spațiul tău nu va fi plictisitor!
Alege culorile care funcționează cu starea de spirit pe care încerci să o recreezi
Culorile nu sunt create în mod egal, cel puțin atunci când vine vorba de designul interior. Cea pe care o alegi proiectează un anumit sentiment sau o anumită stare de spirit, în funcție de nuanță.
De exemplu, un roșu aprins emană foarte multă energie. S-ar putea să nu îți dorești această nuanță în dormitor, unde mai potrivite sunt verdele, griul deschis sau albastrul prăfuit, acestea aând un efect calmant, liniștitor. Pentru bucătării poți alege galbenul – o culoare luminoasă și veselă. Într-o cameră cu accente romantice poți opta pentru ceva mai dramatic, cum ar fi negrul sau albastrul închis.
Culoarea joacă un rol important în mixul de patternurilor
Combinarea de patternuri poate fi dificilă, însă atunci când o faci în mod corespunzător, rezultatul este spectaculos. Primul pas implică păstrarea unei palete de culori similare atunci când acestea se amestecă. Scara este de asemenea importantă – modelele de dimensiuni mai mari funcționează cel mai bine pe obiecte mai mari, cum ar fi o canapea sau perdelele, în timp ce detaliile mai mici sunt excelente pentru scaune și perne. Mai departe, fiecare este liber să combine un pattern în funcție de propriile preferințe și gusturi.
Fii îndrăzneț dacă ești pregătit pentru ceva ieșit din comun
Până acum, sfaturile au fost îndreptate către alegerea nuanțelor „cuminți”. Însă dacă îți dorești culor mai îndrăznețe, alege verde sau albastru, acestea două fiind potrivite cu aproape orice stil și sunt destul de neutre din punct de vedere al genului. Orice altă combinație trăznită îți dorești, asigură-te că echilibrezi din intensitatea nuanțelor prin alegerea unor detalii neutre – fie că vorbim de pereți, mobilier modern sau decorațiuni.
Lasa un comentariu
Trebuie safi logat pentru a posta un comentariu.